Το Λουτρό είναι μικρός τόπος αλλά έχει πλούσια ιστορία, γιατί είναι ένα φυσικό λιμάνι, που υπήρξε καταφύγιο για τους ναυτικούς που ταξίδευαν τη Μεσόγειο κατά την αρχαιότητα. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και το γεγονός, ότι ποτέ δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση στο Λουτρό από την ξηρά. Έτσι μέσα στο χρόνο διαφορετικές ομάδες ανθρώπων το κατέκτησαν και το χρησιμοποίησαν σαν βάση για τις επιχειρήσεις τους.

Την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή εποχή εδώ βρισκόταν η αρχαία πόλη φοίνικας ένα σημαντικό λιμάνι της αρχαιότητας. Σήμερα τίποτα δεν έχει απομείνει από τον αρχαίο φοίνικα εκτός από ένα μικρό χωριό δίπλα στο Λουτρό με αυτή την ονομασία.

Μετέπειτα οι Σαρακηνοί πειρατές χρησιμοποίησαν το Λουτρό σαν οχυρό από όπου επιτίθονταν σε πλοία που διέσχιζαν τη νότια Κρήτη.

Αργότερα οι Ενετοί κατόρθωσαν να διώξουν τους Σαρακηνούς και κατασκεύασαν ένα οχυρό που τα απομεινάρια του υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Ένα άλλο οχυρό διατηρημένο σε καλύτερη κατάσταση μαρτυρά και την τουρκική παρουσία εδώ.

Το λιμάνι του Λουτρού χρησιμοποιήθηκε κατά την επανάσταση του Δασκαλογιάννη το 1770, και το 1821 η εξέγερση των Ελλήνων διακηρύχθηκε στη Κρήτη και συγκεκριμένα στο Λουτρό.

Εάν επιχειρήσετε ένα περίπατο γύρω από το Λουτρό, μπορείτε να δείτε τα ερείπια των οχυρών και την επιγραφή στο σχολείο του Λουτρού που μαρτυρούν την ιστορία του Λουτρού.

Go to top